fbpx

Ben jij een buik- rug of zijslaper?

En wat betekent dat voor je gezondheid?

Ik ben een zijslaper

Dan behoor je tot een meerderheid van 75 % van de (Westerse) bevolking

 

Zijslapers liggen niet de ganse nacht op één zij. Gemiddeld 30 keer per nacht ‘verleggen’ ze zich om andere drukpunten op te zoeken. Regelmatig draaien ze zich ook om, ook al hebben de meesten een voorkeurskant (links of rechts). Sommige zijslapers draaien over hun rug, andere over hun buik. Soms blijven ze ook even in die slaaphouding “hangen”. 

Slaapexpert en coach Annelies Smolders wijst erop dat je bovendien om het uur zelfs even wakker bent, ook al ben je je daar de volgende dag niet meer van bewust.

Er zijn nogal wat manieren om op je zij te liggen. Professor Verbraeken van de Antwerpse slaapkliniek heeft het bijvoorbeeld over de “herstelpositie”, zijlings met de armen in de richting van het lichaam en de benen lichtjes gebogen. Hij raadt het onder andere aan voor reflux-patienten, maar ook voor verscheidende rugklachten en zelfs maagklachten. Maar er is ook de foetushouding, die goed is tegen lage rugpijn, stress en slaapapneu. Die houding is dan weer slecht voor nek- en rugpijn.

Op welke zij slaap jij meestal?

Slaapexpert Floris Wouterson stelt in zijn boek “superslaap” dat het ook beter is voor je hart en milt. Hij voegt er nog aan toe dat door op je linkerzij te slapen de afvoer van afvalstoffen in je hersenen en het lymfesysteem het beste werkt .

Amerikaans onderzoeker John Douillard toonde dan weer aan dat slapen op de linkerzij een sterk verminderde kans geeft op Alzheimer, Parkinson en andere neuro-aandoeningen.

Ik ben een rugslaper

Dan behoor je tot een minderheid van 20 % van de (westerse) bevolking.

Hoewel rugslapen in het verleden wel eens werd geroemd als de ‘beste’ slaaphouding, hangen er nogal wat nadelen aan vast. Zo “hangt” een gedraaid hoofd aan de nek, wat erg belastend is voor banden, gewrichten en tussenwervelschijven.

Volgens professor Verbraeken van de Antwerpse slaapkliniek is rugslapen goed tegen artritis, maar slecht voor astmalijders, slaapapneu en het hart. Doordat de tong naar achteren zakt en de keel en luchtpijp afsluit, kan je zuurstofniveau dalen.

Een natuurlijke rugholte

Rugslapers moeten er rekening mee houden dat de wervelkolom in achteraanzicht niet recht is (in zijaanzicht is hij dat overigens wel). (Westerse) mensen hebben bijna altijd een lichte natuurlijke lordose (rugholte). Je matras zal deze rugholte (en evengoed je schouders) dus extra moeten ondersteunen.

Opgelet rugslapers! Gebruik geen te dik kussen, want dan komt het bloed moeilijker bij je hoofd.

Ik ben een buikslaper

Dan behoor je tot een minderheid van 5 % van de (Westerse) bevolking

Helaas, je slaaphouding is echt niet oké. Slaapexpert Floris Wouterson noemt buikslapen de allerbelabberdste slaaphouding die er is. Je hoofd ligt meestal helemaal gedraaid, wat leidt tot nek-en hoofdpijnklachten, en bovendien zakt je onderrug te ver door. Die onnatuurlijke kromming van je rug kan leiden tot geknelde zenuwen met verhoogd risico tot pijnlijke of gevoelloze ledematen

zijslapers draaien over hun rug, andere over hun buik. Soms blijven ze ook even in die slaaphouding “hangen”. 

Gelukkig zijn een heleboel buikslapers geen natuurlijke buikslapers,: maar zijslapers die op een te harde matras slapen, en omwille van de te grote druk op de schouders wegdraaien naar de buik toe. Je kan ‘valse’ buikslapers herkennen aan dat ene been, opgetrokken in een (hoofdletter) L, waardoor ze half op de buik, half op de zij lijken te liggen. Vaak wijzigt hun slaaphouding vanzelf weer naar zijslaap, van zodra ze weer op een matras slapen met voldoende schouderruimte.

Buikslapers kiezen vaak voor harde matrassen

Buikslapers kiezen vaak voor harde matrassen, maar bestendigen daarmee natuurlijk wel hun foute slaaphouding.     

Kan je van slaaphouding veranderen?

Ja, zegt slaapexpert Wouterson. Het belangrijkste is je bewust te zijn van de gezondheidseffecten van je slaaphouding. Zorg ook voor een matras met voldoende schouderruimte. De rest komt waarschijnlijk vanzelf.

Hoe ga jij correct slapen?