fbpx

Historiek

Het onderzoek

Oprichter Gert Melsen, toen nog eigenaar van een slaapwinkelketen,
liep zelf verloren in het overaanbod aan slaapsystemen.

Hij ging op onderzoek uit naar de wetenschappelijke basis waarop al die systemen waren gestoeld, en kwam tot de conclusie dat die wetenschappelijke onderbouwing er meestal niet of nauwelijks was.
Her en der werden wel eens wetenschappelijke studies besteld bij de universiteiten, maar steeds NADAT de desbetreffende matras al op de markt gekomen was.

Gert Melsen besloot daarom zelf te investeren in een grondig onderzoek, scratch from zero, onbevangen en met open blik. Onder zijn impuls voerden wetenschappers van de afdeling biomechanice-fysionomie van de KULeuven vijf jaar lang onderzoek naar de ontwikkeling van een matras, die ieder individu een correcte slaaphouding zou kunnen bezorgen.

Helaas overleed Gert Melsen onverwacht begin 2019, zodat hij zelf niet meer zal kunnen meemaken hoe zijn YUNO matras de wereld veroverde, maar YUNO zal altijd met zijn naam verbonden blijven.

De conclusies

Fysionomie en slaapgewoonten hebben een grote invloed op onze nachtrust. Het werd al snel duidelijk dat de matras aanpasbaar zou moeten zijn in drie zones: Heupen, taille en schouders. De vorsers definieerden daarom eerst de bepalende parameters: gewicht, lengte, maar ook leeftijd, gender, slaaphouding, breedte van heupen, taille en schouders en de gebruikte bodem.

Ze ontwikkelden een matras waarbij ze vaste aanpassingen – de drie maantjes – combineerden met een inwisselbare inlay, bestaande uit drie afzonderlijke pads. In de schouderzone brachten ze nog extra insnijdingen aan, om op die plaats nog meer ruimte te creëren. Tenslotte ontwikkelden ze ook het algoritme, dat meting en resultaat met elkaar verbindt.


Hoe ga jij correct slapen?