fbpx

Pijnlijke rug tijdens het slapen?

Geef hem water...

“Heeft onze rug dan water nodig?”

“jazeker,” is het antwoord.

Tussen onze ruggenwervels zitten tussenwervelschijven. Ze bevatten een gelachtig vocht en werken daardoor als schokdempers. Zonder onze tussenwervelschijven zouden we niet kunnen wandelen, lopen, buigen, bewegen.  

De hele dag staan, zitten en lopen we rechtop. Door die verticale druk verliezen onze tussenwervelschijven heel wat vocht. Net zoals een spons waarin je knijpt.

tussenwervelschijven
osteoporose_broze-botten_fig.05

Wist je dat je daardoor ’s avonds voor het slapengaan tot wel twee centimeter kleiner kan zijn dan ’s morgens vroeg?

"Een horizontale lighouding"

Het is daarom van het grootste belang om onze tussenwervelschijven ’s nachts in een onbelaste positie te brengen, zodat ze onbelemmerd weer het nodige vocht kunnen absorberen. 

Dat doe je door je wervelkolom niet alleen in een rechte, maar ook horizontale positie te brengen. De druk op de tussenwervelschijven is immers het laagst bij een rechte, maar ook (en dat is misschien nieuw) bij een 100 procent horizontale lighouding.

 

Om die 100 procent horizontale lighouding te bekomen, hou je rekening met de zwaartekracht. Je lichaam is immers zwaarder bij de heupen (waar zich vooral veel bot bevindt) en minder zwaar bij de longen (twee flinke luchtballonnen). Als je zwemt, kan je dat goed merken. In het water ligt je bovenlichaam een stuk hoger. 

En dat komt goed uit. Anders zou je verdrinken

“Lift the hips, lower the shoulders”

In tegenstelling tot wat je vaak bij “ergonomische” matrassen ziet, hebben je heupen dan ook minder ruimte nodig dan je schouders. Je heupen vinden vanzelf hun weg wel naar beneden.

“Aangepast aan je lichaam”

Natuurlijk speelt je persoonlijke fysionomie een belangrijke rol. Heb je brede schouders? Dan zal je matras op die plaats nog wat zachter moeten zijn dan bij iemand met smalle schouders. En bij iemand met een kilootje meer, zal je de heupen net iets meer moeten liften

Geef je rug voldoende water.

 

En jezelf minder rugpijn.

Hoe ga jij correct slapen?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn