fbpx

Een matras op maat en een matras op maat: Samen toch maar één matras op maat?

Een matras op maat en een matras op maat: Samen toch maar één matras op maat?

Matras op maat

Als we spreken over een matras op maat, denk je waarschijnlijk aan een matras met bepaalde afmetingen. Een matras op maat is dan een matras van 90 cm breed en 200 cm lang, of een matras van 180 cm breed en 210 cm lang. Of misschien denk je bij het begrip matras op maat in eerste instantie aan een matras voor een camper, die doorgaans een flink stuk smaller is, of korter, of voor een boot, waar het bed zich de slaappunt bevindt, helemaal vooraan, en de vorm van de punt van de boot volgt (vandaar ook “slaappunt”). 

Of misschien denk je wel aan een bed met afgeronde hoeken of een schuine kant, of het bed dat je grootvader lang geleden zelf maakte, met afmetingen ver van de gangbare standaard. Misschien denk je aan wat we in de volksmond een “twijfelaar” zijn gaan noemen, een matras die “twijfelt” tussen 1-persoons en 2-persoons. 120 of 130 cm breed, en vaak ook slechts 190 cm lang. Antieke bedden vaak. Onze voorouders sliepen blijkbaar graag dicht bij elkaar. Inderdaad is het niet evident om voor zulke bedden een passend matras te vinden.

Meting voor matras

In al deze gevallen kan YUNO een matras “op maat” voor je maken.

Toch heeft de matras op maat bij YUNO nog tweede – en allicht nog belangrijkere betekenis. Een matras op maat betekent immers niet alleen een matras op maat van je bed, of een matras op maat van je camper of je boot. Bij YUNO betekent het in de eerste plaats een matras op maat van jezelf.

Van de negen miljard bewoners op deze planeet, is er immers niet één die precies hetzelfde is. We zijn – God zij dank – allemaal verschillend, niet alleen qua inborst en karakter, maar evengoed qua lichaamsprofiel. Gewicht, lengte, vorm van de wervelkolom, leeftijd, geslacht, voorkeurslaaphouding, alle maten en vormen en gewichten door elkaar.

Matras op maat

Matras op maat in de traditionele beddenwinkel

Houdt men dan in de traditionele beddenwinkel geen rekening met je lichaamsprofiel? Ja, allicht wel. Of beter gezegd: Men zal een poging doen. Wie wat zwaarder is, krijgt een wat hardere matras, ben je wat lichter, dan wordt het een zachtere. En ben je niet in één van beide categorieën op te delen, dan stelt men je een medium matras voor. Word je in de beddenwinkel geholpen door iemand met verstand van zaken, dan zal die zelfs rekening houden met de gebruikte materialen. Op gevoel. Op basis van ervaring. Maar om dat nu een matras op maat te noemen?

Laat het ons dus hebben over deze tweede betekenis van een “matras op maat”.

Vooreerst de belangrijkste doelstelling: We willen (en bij uitbreiding willen ALLE matrassenmerken dat eigenlijk wel) je wervelkolom tijdens de nachtrust niet alleen recht maar ook horizontaal positioneren. We hebben daar alle reden toe. We willen de wervelkolom recht houden om de druk op de tussenwervelschijven weg te werken, en we willen hem horizontaal houden, om de hydratatie (vochttoevoer) naar de tussenwervelschijven vlot te laten verlopen. Om dit te bereiken moeten we je lichaam op drie cruciale plaatsen precies genoeg ondersteunen. 

Een matras op maat is dan ook een matras die je schouders precies voldoende ruimte biedt, en je taille en je heupen precies voldoende ondersteunt. Om een matras op maat van jouw lichaam samen te stellen, zullen we je lichaam dus onvermijdelijk eerst moeten meten. Je “op zicht” catalogiseren als iemand bij wie een medium latex-matras of een soft traagschuimmatras past, is uiteraard een weinig betrouwbare werkwijze. Je zou dat terecht vreemd vinden voor een keuken of veranda, maar hetzelfde geldt voor een matras op maat. Meten is weten. Een matras op maat zonder meting is geen matras op maat, maar een matras op het eerste zicht.

De YUNO matras kan je wel beschouwen als een matras op maat. Ze kent meer dan achthonderd verschillende mogelijke samenstellingen. Een algoritme, ontwikkeld door Custom8, spin off van de KU Leuven, berekent na de meting voor jou, welke samenstelling voor een correcte slaaphouding zorgt.

Een matras op maat van je bed en een matras op maat van jezelf. Bij YUNO is dat dus één en dezelfde matras op maat.

Een matras op maat wordt in een oogwenk een andere of nieuwe matras op maat

Als je een matras wil kopen sta je voor een moeilijke opdracht. In de eerste plaats wil je natuurlijk zekerheid dat je de juiste keuze maakt. Het gaat tenslotte om een belangrijke investering. Maak je de verkeerde keuze, dan zit je vaak voor de volgende tien jaar aan die foute keuze vast. Die tien jaar kunnen je helaas een stuk meer kosten dan de som die je spendeerde aan je miskoop. Mogelijk kost hij je ook je rug en je gezondheid.

In de meubel- of beddenwinkel sta je dan ook meestal voor een aartsmoeilijke keuze. De verkoper (met kennis van zaken) zal je weliswaar proberen te begeleiden, maar uiteindelijk zal jij wel zelf moeten beslissen. Op gevoel. Welke matras ligt het lekkerst? Onnodig te zeggen dat dit een gevaarlijke werkwijze is. Vijf minuten testliggen, met je kleren en schoenen aan, op je rug (terwijl je thuis een zijslaper bent) met de verkoper over je heen gebogen en eventueel nog wat supporters aan je zij, is doorgaans een hele andere ervaring, dan het gevoel dat je overhoudt na zeven nachten slapen op diezelfde matras. Koos je verkeerd? Dan heb je een probleem. Jij maakte zelf de keuze. De winkel neemt je matras niet meer terug, en je kan er meestal ook niets meer aan veranderen.

Kies je voor YUNO? Dan gaat het helemaal anders. Wij vragen je – dat is beloofd – niet om op vijf minuten te beslissen welke matras je het beste gevoel geeft. We weten immers welke matras je het beste gevoel geeft. Dat is de matras waarop je rug perfect recht en horizontaal ligt. En dus gaan we meten. En stellen we de matras voor je samen op basis van objectieve gegevens. Geen keuzestress dus. Je krijgt altijd de matras die perfect bij je past.

We begrijpen, dat als we de keuze voor jou maken, dit voor ons ook consequenties heeft. We dragen in dat geval zelf de verantwoordelijkheid, wanneer de matras op jouw maat, toch niet helemaal relaxed zou liggen. Want dat kan. Vaak is dat het gevolg van een onderliggende rugklacht, die maakt dat de correctie op een bepaalde plaats als oncomfortabel wordt ervaren. Als dat het geval is, gaan onze specialisten samen met u op zoek naar een samenstelling, die zo weinig mogelijk afwijkt van de oorspronkelijke meting, maar wel het comfort biedt, dat je lichaam verdient. Het inlegstuk in je matras op maat, is immers omwisselbaar. Doorgaans maken we dan een inlegstuk, waar slechts één van de drie zones (lichtjes) aangepast wordt. In de eerste honderd dagen na de toelevering van je YUNO matras bij je thuis, is deze service helemaal gratis.

Wanneer je kiest voor een YUNO matras op maat, weet je met grote zekerheid, dat je uiteindelijk altijd correct en comfortabel zal slapen.

Tijd voor jouw YUNO matras op maat? Maak nu een afspraak in een YUNO adviespunt in jouw buurt voor een meting, en maak er kennis met jouw unieke YUNO matras.

Zelf een 100% correcte slaaphouding ervaren?

Test de YUNO matras in 1 van onze adviespunten: Goed Thuiszorgwinkel, OZ Shop, Medishop De Voorzorg, Orthoshop,… Maak een afspraak met een YUNO adviseur voor de opmeting van je slaapprofiel.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn