fbpx

YUNO goes Japan

YUNO goes Japan

Hoewel YUNO Japans klinkt, is het op-en-top Belgisch.

 

En toch. YUNO gaat nu ook echt richting Japan. Toen Pele Siljedahl, de voormalige CEO van Tempur Japan, twee jaar geleden tijdens een werkbezoek in Europa kennis maakte met de YUNO matras, was hij zo onder de indruk dat hij ons voorstelde om haar ook in Japan te introduceren. Ondertussen zijn de eerste matrassen en meetapparatuur ginds toegekomen. En …. Werd ook duidelijk dat er nog werk aan de winkel was. De 10 meest gebruikte inlays zullen er voor de Japanse markt anders moeten uitzien.

Mensen zijn wereldwijd voor 99,9% identiek aan elkaar

Zodat we vanuit biologisch standpunt niet eens van ‘rassen’ kunnen spreken. De 0,1 % die overblijft lijkt misschien onbeduidend, maar het menselijk genoom bestaat uit drie miljard basenparen, wat betekent dat 0.1 % nog steeds gelijk is aan drie miljoen basenparen.

Niet alleen is Aziatisch oorsmeer droog en grijs, en slapen Aziaten vaker op de rug (en met de ogen halfopen), ook onze lichaamsbouw verschilt. Modeontwerpers en kledingfabrikanten weten dat al langer. Aziaten zijn gemiddeld kleiner en minder gespierd. Daarnaast zijn ook de verhoudingen binnen het lichaam anders. Zo hebben Aziaten bijvoorbeeld naar verhouding kortere benen dan Europeanen. Onderzoek toonde aan dat bij 14 van de 32 ijkpunten voor mannen, en zelfs 16 van de 32 ijkpunten voor vrouwen, significante verschillen te noteren zijn. De verschillen zijn van die aard, dat ook voor het bepalen van de waarde van het BMI, Aziaten zich beter wenden tot Aziatische websites, zodat er rekening wordt gehouden met hun ‘body-type.

Andere slaapgebruiken

Er zijn ook culturele verschillen. Aziaten zijn gewend om te slapen op dunne matrassen (futons), en slapen allicht daardoor ook vaker op de rug. Hoewel de YUNO matras een minimum dikte nodig heeft om een 100% correcte slaaphouding te garanderen, willen we toch ook daar rekening mee houden. De ‘Japanse’ YUNO matras zal 18,5 cm dik zijn (tegenover 21 cm voor de Europese versie)

Werk aan de winkel dus. Want bovenstaande betekent dat het jarenlange onderzoek dat aan de ontwikkeling van de YUNO matras is vooraf gegaan, voor een deel zal moeten worden over gedaan.

Custom8, spin-off van de afdeling biomechanica van de KU Leuven neemt de ontwikkeling op zich.

Het project zal uit 5 delen bestaan

 1. Bepaling van de materiaaleigenschappen
  • Testen van de materialen in hun aangepast design, en van de combinaties ervan (interactie)
  • Verwerking van de testen, en bijwerken van het mathematisch model
 2. Bepaling van de lichaamsprofielen
  • Opmaak van bibliotheek met anthropometrische gegevens over de doelpopulatie (Azië)
  • Bepaling van hoekstenen (archetypes) van deze populatie
 3. Berekening van het advies voor de archetypes
  • Berekening van de matras-samenstelling voor de verschillende archetypes  [2] op basis van het mathematisch model [1]9.
  • Optimalisatie van de pad-combinaties
 4. Validatie van de expertregels
  • Ergonomische testen ter validatie van de opgestelde expertregels
 5. Projectmanagement & rapportering
Wettenschappelijk

Het onderzoek start half december, en wordt aan het einde van het voorjaar afgerond. De ‘Aziatische’ versie van de YUNO matras zal trouwens niet alleen geschikt zijn voor de Japanse markt. Ook Zuid-Korea kwam al even in beeld. En later, wie weet….

 

We houden jullie graag op de hoogte

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn