fbpx

Ben je op zoek naar een medische matras? Heus?

Ben je op zoek naar een medische matras? Heus?

"Een medische matras", wat betekent dat?

 

Er wordt nogal wat geadverteerd op het internet en sociale media onder de noemer “medische matras’. Het klinkt ook goed, natuurlijk, “een medische matras”. Maar wat betekent dat? ‘een medische matras.’?

Je zou natuurlijk kunnen denken dat het om een matras gaat die in ziekenhuizen wordt gebruikt, en die speciaal voor dat doel werd ontworpen. Een medische matras voor medisch gebruik, zeg maar. Nu, die matrassen bestaan inderdaad. Maar de vraag is of je daar bij je thuis op wil slapen. Medische matrassen in die betekenis zijn ontworpen voor heel andere doeleinden, dan de matras die jij allicht voor ogen hebt. Een ‘medische matras’ voor gebruik in ziekenhuizen heeft als belangrijkste oogmerk: ‘hygiëne’. Zo zijn ze bijvoorbeeld waterdicht en afwasbaar. En zijn ze omwille van het gemak (bij het verschonen) ook erg licht. Tenslotte mogen ze vooral ook niet te duur zijn. Aan een juiste ondersteuning of aanpassing aan je lichaam wordt dan ook nauwelijks aandacht besteed. De gemiddelde patiënt brengt immers niet veel meer dan enkele dagen of hooguit weken in het ziekenhuis door. De ziekenhuismatras is dus vast niet het type ‘medische matras’ waarnaar jij op zoek bent.

Voor het beperkt aantal patiënten dat toch langer in het ziekenhuis dient te verblijven, of voor chronisch of langdurig zieken en mensen die bedlegerig zijn, wordt nog een ander type ‘medische’ matras gefabriceerd. De ‘medische’ matras met als belangrijkste doel het voorkomen van doorligwonden (decubitus). 

Medische matras als antidecubitus

Tot voor enkele jaren werd daarvoor meestal visco-elastisch schuim of traagschuim gebruikt. De laatste jaren veeleer (lucht) matrassen met wisselende drukpunten. Een aantal luchtbanden of cellen worden daarbij afwisselend volgepompt en weer leeggezogen, zodat er op steeds weer andere plaatsen druk gezet wordt. Ook dit type medische matras zal je allicht niet in je eigen bed willen.

Overigens zijn ook de voorheen als antidecubitus gebruikte traagschuimmatrassen niet de meest geschikte matrassen voor regulier gebruik, hoewel ze nochtans vaak als dusdanig verkocht worden. Professor B.Haex (Biomechanica, KULeuven) zegt daarover: ‘Drukverlagende slaapsystemen hebben een negatieve invloed op de ondersteuning van de wervelzuil, wegens een probleem met de conformiteit. (de mogelijkheid om zich aan te passen aan de natuurlijke vormen van het menselijk lichaam.)’. En inderdaad zal je merken dat je op dergelijke matrassen met je schouders te hoog ligt. Dat komt omdat het traagschuim of visco-elastisch schuim zich overal in de matras hetzelfde gedraagt, en je lichaam veel lichter is ter hoogte van je schouders (daar zitten je longen) dan ter hoogte van je heupen (daar zit vooral veel (zwaarder) bot. Je ligt dan dus een beetje zoals je zwemt. Met je hoofd naar boven en je bekken naar beneden. Probleem daarbij is dat je wervelkolom geen horizontale maar schuine, en vaak zelfs kromme lijn volgt. Dit type ‘medische’ matras is dus alvast geen ‘gezonde” matras, en al helemaal geen ‘ergonomische matras.’

YUNO als medische matras

Allicht bedoelt men met een medische matras, een matras die WEL uitstekend is voor je rug en je gezondheid. In dat geval kan je de YUNO matras misschien wel de ‘medische’ matras bij uitstek noemen. Want niet alleen werd hij ontwikkeld door wetenschappers biomechanica (Custom8 is een spin off van de KU Leuven), hij wordt ook verdeeld via de zorgwinkels van de belangrijkste ziekenfondsen, die je overigens ook een deel van je aankoopsom terugbetalen. (Ook als hij niet door een arts werd voorgeschreven).

YUNO matras

Bovendien verwijzen heel wat manueel therapeuten en apotheken hun klanten of patiënten naar ons door, en kan je de YUNO matras zelfs uittesten in één van de meest toonaangevende rugscholen van het land.

 

De YUNO kussens vind je dan weer in tal van orthoshops en apotheken, waar ze je graag, en met kennis van zaken, wegwijs maken in het op de juiste hoogte brengen van het aanpasbare kussen.

 

Als je dus op zoek bent naar een ‘gezonde’ matras, dan zit je goed. Op jouw persoonlijke YUNO matras, die helemaal naar jouw lichaamsprofiel werd aangepast, lig je immers altijd 100 % correct. Dat wil zeggen dat je wervelkolom niet alleen 100 % helemaal recht gepositioneerd is, maar ook 100 % horizontaal. Zo vermijd je niet alleen onnodige druk op de tussenwervelschijven, maar geef je hen ook de gelegenheid om het vocht dat ze overdag door verticale druk zijn verloren, weer op te kunnen nemen. Zo blijft of wordt je rug gezond.

Valt dat honderd procent correct slapen toch niet helemaal samen met honderd procent comfortabel slapen, wat kan gebeuren wanneer je YUNO matras de positie corrigeert op een plaats waar dat net te gevoelig is, dan helpen we je gedurende de honderd eerste dagen gratis verder met aanpassingen aan je matras om je zo de perfecte slaap te garanderen.

Zocht je een ‘medische’ matras en bedoelde je daarmee vooral een ‘gezonde’ matras, die je tegelijkertijd het comfort bezorgt dat je verdient? Maak dan nu een afspraak in een YUNO adviespunt in je buurt. Laat je er opmeten, en test er vrijblijvend jouw unieke YUNO matras.

Meting voor matras

Zelf een 100% correcte slaaphouding ervaren op een medische matras?

Test de YUNO matras in 1 van onze adviespunten: Goed Thuiszorgwinkel, OZ Shop, Medishop De Voorzorg, Orthoshop,… Maak een afspraak met een YUNO adviseur voor de opmeting van je slaapprofiel.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn