fbpx

YUNO en scoliose

Scoliose

Scoliose (oudgrieks: σκολιός, skolios = krom) is een zijdelingse verkromming van de rug (wervelkolom), waardoor één of twee bochten ontstaan. Het komt in meer of minder ernstige mate voor bij 4 op de 100 mensen.

Men onderscheidt een S-vormige scoliose met twee bochten en een C-vormige scoliose met één bocht. Een S-scoliose benoemt men naar de convexe bolle kant van de grootste bocht; bijvoorbeeld een S-vormige thoracale scoliose, rechts convex van 35 graden.

Samenstelling van de YUNO matras

De YUNO matras is een aanpasbare matras. Het aanpasbare gedeelte in de matras noemen we de inlay. De inlay bestaat uit 3 samengevoegde pads met een schouder-, taille- en heupzone en een toplaag

Elke pad heeft 9 verschillende mogelijke hardheden. De digitale meting geeft aan welke inlay combinatie te gebruiken.

Soms gebeurt het dat de inlay combinatie wel een correcte
houding
, maar niet het gewenste comfort biedt. Dan kunnen we de inlay verder aanpassen. We verminderen de druk of bieden juist extra steun in weloverwogen zones van uw lichaam. Dit gebeurt steeds in samenspraak tussen u en de Yuno
adviseur.

Een inlay die op deze wijze samengesteld wordt, noemen we een ‘custom inlay’

Inlay stretched

De custom inlay

We gebruiken 9 verschillende hardheden aan koudschuim in de inlays. Hardheid 1 is het zachtst. Hardheid 9 is het hardst.

Hieronder een voorbeeld van hoe we tot de samenstelling van een custom inlay zouden kunnen komen. (weergave van een eerder eenvoudige reële case…)

Schouderzone: Hardheid 1 (zacht)
Taillezone: Hardheid 4 (gemiddeld)
Heupzone: Hardheid 7 (stevig)

Hoe pakken we dit aan?

Bij jongere mensen waar er max rond de 15 graden scoliose is kunnen we met de matras nog wel een (kleine) corrigerende rol spelen. Dit gaat voor de patiënt dan wel wennen worden gezien er wel degelijk met tegendruk zal worden gewerkt. 

Vooral toepasbaar op een C scoliose. Tot 25 jaar groeit ons skelet nog steeds en is het nog aanpasbaar. Is dan te combineren met hulpmiddelen die maken dat de patiënt steeds op dezelfde zijde moet liggen. Op latere leeftijd kan scoliose niet meer worden gecorrigeerd. Het heeft dan ook geen zin om een inlay te maken die de kromming probeert te corrigeren.

De voorkeurshouding

Als er geen duidelijke voorkeurshouding in zij lig is (links of rechts), blijven we zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke inlay, en werken we met zo min mogelijk aanpassingen naar een verbeterd comfort toe. 

Is er wel een duidelijke voorkeurshouding, dan kunnen we overwegen om die keuze ook in de samenstelling van de inlay op te nemen. De klant wordt dan wel verondersteld om steeds (of gedurende meer dan 70% van de volledige slaaptijd) op de zelfde zijde te slapen. Vaak is dit laatste van nature reeds zo. 

Een derde mogelijkheid is een scoliose-inlay, waarbij de samenstelling links en rechts verschillend is. De klant moet dan leren om tijdens te slaap zowel links als rechtsdraaiend op de juiste zijde van de matras te positioneren. Dit lijkt vaak automatisch te gebeuren. De matras moet daarvoor natuurlijk wel breed genoeg zijn (minimaal 90 cm, maar liefst 100 cm)

Kristien

Case studie: Scoliose

Kristien, 57 jaar, 1m56, dus meteen ook kleiner dan 1m65. Bij een lengte kleiner dan 1m65, korten we de zones waar de wervelkolom komt te liggen met 10cm in.

Start na de meting met inlay 8. We kiezen ervoor om de inlay assymetrisch te maken. De linkerkant van de inlay zal dus een andere samenstelling hebben dan de rechterkant. Rechts behouden we de originele samenstelling van een inlay 8. (Schouders hardheid 1 – taille hardheid 2 – heupen hardheid 7). 

Kristien ligt op de rechterzijde van de matras op haar linkerzij. De convexe bolle kant van de scoliose zit aan de rechterzijde van de rug. De linkerkant van de matras moet dus aangepast worden aan de rechterkant van haar lichaam. Belangrijk om zeker de schouders voldoende ruimte te geven.

Hoe passen we de matras verder aan?

Huisbezoek met eerste custom inlay

Huidige samenstelling:
Schouder: Hardheid 1
Taille: Hardheid 2
Heupen: Hardheid 7

Nieuwe samenstelling:
Schouder: Hardheid 1
Taille: Hardheid 7 (5 gradaties harder)
Heupen: Hardheid 6 (1 gradatie zachter)

Resultaat: Teveel druk ter hoogte van de onderste (vaste) ribben.

 

Tweede custom inlay

Nieuwe samenstelling:
Schouder: Hardheid 1
Taille: Hardheid 8 (1 gradaties harder)
Heupen: Hardheid 6 

Resultaat: Minder druk ter hoogte van de ribben, maar pijn aan de onderrug.

Derde custom inlay

Nieuwe samenstelling:
Schouder: Hardheid 1
Taille: Hardheid 3 (5 gradaties zachter)
Heupen: Hardheid 6

Resultaat: Dit lijkt een stuk beter te zijn, maar nu is er te weinig ondersteuning ter hoogte van de taille.

De best mogelijke oplossing

Nieuwe samenstelling:
Schouder: Hardheid 1
Taille: Hardheid 6 (3 gradaties zachter)
Heupen: Hardheid 6

Resultaat: De pijn is nu overal nagenoeg verdwenen. Na drie maanden nog steeds een goed resultaat.

YUNO slapers rapporteren een verbetering van 77% tegenover hun vorige matras

0 %
Minder rugklachten
0 %
Minder schouderklachten
0 %
Minder nekklachten
0 %
Minder heupklachten

Meer info? Contacteer ons gerust.

Kies een adviespunt:
Als lid van een ziekenfonds geniet je van terugbetaling bij aankoop