fbpx

Belg deed opzienbarende ontdekking: de gemiddelde mens bestaat niet

Adolphe Quetelet was zijn naam. De kans is groot dat je hem niet kent. Toch werd één van de grote vergaderzalen van Eurostat in Luxemburg naar hem vernoemd, en kreeg hij in zijn geboortestad Gent een eigen straat.

Quetelet was een wiskundige. Hij was dol op meten. Hij mat alles wat hem voor de voeten liep. Zo bestudeerde hij onder andere de borstomvang van duizenden Schotse soldaten. Verder legde hij in de stelling van Quetelet-Dondelin het verband vast tussen de verschillende soorten kegelsneden enerzijds en de stand van het vlak en de openingshoek van de kegel waarmee ze geconstrueerd worden anderzijds. Laat het ons daarover maar niet hebben.

Quetelet stelde vast dat alle borstkasten van alle Schotse soldaten verschillend waren. Dat er kippenborsten waren, en schrale borsten, maar ook puddingborstkasten en massieve torso’s. Hij bracht het hele gamma aan Schotse borstkasten in kaart. Omdat het budget van het Schotse leger daarmee nog niet op was, mat hij daarna de lengte van zoveel mogelijk soldaten. En hoewel een aantal van hen begonnen te morren dat het nu wel welletjes was, ook nog hun gewicht.

Lijkt dit onderzoek u banaal? Het heeft misschien wel meer opgeleverd dan u zou verwachten. Al deze meetgegevens inspireerden Quetelet tot het ontwikkelen van de Quetelet-index, beter bekend als de body mass index of BMI.

Quetelet hing nogal wat conclusies op aan zijn onderzoek. De belangrijkste was dat de gemiddelde mens niet bestaat. Die bleek immers 1,625498 m groot te zijn, 61,594856 kg te wegen, en 2,32658 kinderen te hebben. En inderdaad. Je kan zoeken tot je een ons weegt: Zulk een mens vind je niet.

Toch worden bijna alle matrassen nog steeds gemaakt voor de gemiddelde mens. Behalve de YUNO matras. Die is net zo uniek als uzelf. Dank dus aan Adolphe Quetelet, die door het meten van borstkasten van Schotse soldaten tot een inzicht kwam, dat ook voor YUNO een belangrijke inspiratiebron werd.

Facebook
Twitter
LinkedIn